Wednesday, 27 February 2013

warkah buat anak ku

Posted by mama aisy at Wednesday, February 27, 2013 0 comments
Bacalah ini, Anakku...!
Anakku... dulu Ibumu melahirkan kamu sambil menangis kesakitan, masihkah kamu tega menyakitinya?
Masih mampukah kamu tertawa melihat penderitaannya?
Mencaci makinya?
Melawannya?
Memukulnya? Mengacuhkannya?
Meninggalkannya?

Ibu kamu tak pernah mengeluh membersihkan kotoran kamu waktu kamu masih kecil, memberikan air susunya waktu kamu masih bayi, mencuci pakaian kotor kamu, menahan derita dan menggendong kamu sendirian.

Anakku... di saat ibumu tidur, coba kamu lihat kantung matanya dan kamu perhatikan bibir tuanya. Bayangkan bagaimana jika mata itu takkan terbuka lagi untuk selamanya, tangan itu tak dapat lagi menghapuskan air mata dan mulut itu tiada lagi mengucap nasihat yg selalu kamu abaikan...?

Bayangkan jika saat ini Ibu kamu sudah tiada... apakah selama ini kamu sudah cukup membahagiakannya...?

Apakah kamu pernah berfikir bahwa betapa besar pengorbanannya untukmu, semenjak kamu masih berada di dalam perutnya...?

Itupun kalau kamu sayang dengan Ibumu dan mau mendengarkan nasihatku ini.

Ingat-ingatlah lima aturan sederhana untuk menjadi bahagia berikut ini :

- Bebaskan hatimu dari rasa benci.

- Bebaskan pikiranmu dari segala kekhawatiran.

- Hiduplah dengan sederhana.

- Berikan lebih banyak (give more) tapi jangan terlalu banyak mengharap (expect less).

Sadarilah bahwa di dunia ini terlalu sedikit anak yang mau berkorban demi Ibunya, tapi tahukah kamu bahwa justru beliaulah satu-satunya orang yg bersedia mati untuk melahirkan kamu.

Saturday, 23 February 2013

doa untuk bayi ketika dalam kandungan

Posted by mama aisy at Saturday, February 23, 2013 0 comments
"Ya Allah peliharakanlah anakku selama ia berada didalam perutku, 
dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, 
tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, 
penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. 
Ya Allah rupakanlah dan bentukkanlah dia yang ada di dalam perutku dengan rupa yang baik, 
dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. 
Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. 
Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, 
baguskanlah suaranya untukmembaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, 
dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"..
amin

Tuesday, 5 February 2013

produk d'nars skincare

Posted by mama aisy at Tuesday, February 05, 2013 4 comments

magic day cream



magic gold foundation



magic day cream (krim siang), yellow cream (krim kunyit), magic night cream (krim malam)


toner collagen








sabun badan



p/s : hubungi mama aisy di fb " esarli budak baik " & " d'nars skincare solution " now!! =)

d'nars skincare

Posted by mama aisy at Tuesday, February 05, 2013 0 comments
Salam uolls..

lame tidak menghapdet bel0g.. ari nih mama aisy nak share sket b'kenaan pr0duct d'nars skincare. so far menggunakannya hampir 3 bulan.. produk nih lah satu-satunya yang sangat bersesuaian dengan muka mama aisy. sebelum nih dah try b'macam-macam product baik yang murah mahu pun yang mahal.. semuanya hampeh! kesan and perubahannya hanya di awal-awal penggunaan sahaja. then, back to normal.. tak berkesan dah

now, masalah kulit tiada lagi. kulit pon semakin chantek and berseri-seri. serius!! proses kecantikkan secara semulajadi.. kulit tak merah-merah bagai udang terbakar.. pepatah baru yer anak-anak. ahaks! :)

so, bagi sesiapa yang ingin mencuba and mendapatkan product d'nar skincare ini bolehlah m'hubungi mama aisy di fb " esarli budak baik " & " d'nars skincare solution " ^_^

happy reading!

see ya!


trial set : rm59.90 + rm6.00 postage

Thursday, 31 January 2013

kisah air terjun..

Posted by mama aisy at Thursday, January 31, 2013 6 comments
assalam uolls..

nak hapdet cerita yang agak hampir basi. after keja sabtu tuh. sambung packing baju segala, maka bertolak la kami 3 beranak dalam pukul 4 petang ke Batu Kikir (dimana t'letaknya kg atok aisy). perjalan agak lancar, maybe tak ramai yang plan balik ke kampong dat day.. yeay!!

we olls sampai area ulu bendul dalam pukul 6 petang. berhenti la sekejap di sana, amik angin.. tak mandi pong. membeli sedikit kuih-muih and buah2an sebagai kudap-kudap.. bawak aisy b'kenal2an ngan pokok hutan.. sesambil mencuci mata melihat orang b'mandi-manda.. kih3.. klu uolls tersesat di sini buleh la singgah.. masuk adalah percuma.. jamban/toilet harus la dibayar uolls.. muehehehe..



pintu gerbang ulu bendul 

sungai ulu bendul
sungai nyer sangat panjang.. ala-ala cam sungai congkak. tapi sungai congkak tak baper nak best. sebab terlalu sesak.. semput mak jemah!
tempat mandi-manda untuk kanak-kanak riang ria
persekitaran nyer best. kalau rasa-rasa nak release tension harus pergi ke tempat begini..

we olls meneruskan perjalanan dalam pukul 6.45pm.. sampai di kampung halaman dekat-dekat pukul 8 malam..

kampung atok aisy pong ader air terjun uolls.. klu jalan kaki letih la kaki tuh.. klu menaiki kereta ada la dalam 10 minit jauh nyer.. so dekat.. actually, papa aisy yang over excited balik kampung coz nak bawak aisy gi mandi air terjun kat sini.. mihmihmih..

air terjun di panggil jeram oleh orang-orang di sini.. pelik kew eh? ker tak peliks? ;p






seronok tak? hehehehe.. klu ikutkan mama aisy, mama aisy lebih suka suasana air terjun nih sebelum dorang (gomen) renovation. serius!! mase tuh mama aisy kecil lagik. sebelum di renovate, nak ke air terjun tuh rasa lebih adventure.. kena meniti tepi-tepi anak sungai.. klu nak naik lagik atas (kawasan air terjun) kena panjat batu besar, batu kecil, menyeberang anak sungai.. ala-ala cam citer p.ramli.. kan adventure giler tuh.. cume nyer tak payah bawak payung lah.. kih3

but now dah jadi camnih.. since dah direnovate, maka ramai la orang luar yang datang.. kira macam baru diketahui umum la.. kalau time raye memang penuh. pandai-pandai la nak carik port untuk mandi.. after renovate nak ke kawasan air terjun mudah.. tapi dah ilang keaslian hutan and anak sungai nyer.. uhuks!

kat sini p0ng, free of charge jugak.. toilet nyer pong tidak perlu membayar.. tapi lumrah kalau dah menda pree, segala harta menda.. orang-orang kita nih tak reti nak jaga bersama.. banyak benda yang rosak.. macam jambatannya yang patah.. toilet nya yang tidak ader kunci.. nasib baik air dalam toilet ader!

masa mama aisy kanak-kanak, arwah wan (panggilan nenek di negeri 9) pernah bercerita.. dulu, orang-orang kampung nak buat kenduri.. mesti pinjam pingan-mangkuk, periuk belanga di kawasan air terjun nih.. katanya lagik, di kawasan air terjun nih ader "puteri" yang jaga.. dengan puteri tuh la kot orang-orang kampung meminjam pinggan mangkuk segala perkakas.. sampai la suatu hari, terdengar cerita ader orang nih yang meminjam pinggan mangkuk and salah satu dari pinggan yang dipinjam nyer pecah.. lalu digantikan dengan pinggan yang lain.. sejak dari kejadian ari tuh.. puteri tersebut tidak mahu lagi meminjamkan barang-barang beliau.. korang rase camner? karut ker? hehehehe.. terpulang.. ittew cerita orang dahulu kala.. boleh buat movie.. ihiks!

masa mama aisy kecil, mama aisy pernah ikut arwah wan pergi sampai ke kawasan (paling atas air terjun) kat situ ader satu batu besar.. ader batu yang ader macam lubang.. kalau perhati betul-betul.. memang nampak macam ibu lesung batu. and ader satu batu yang rupanya macam bakul. ader jugak kesan tapak kaki budak di batu.. (katanya tapak kaki anak puteri tuh) sejauh mana kesahihan cerita orang dulu-dulu.. wallahua'lam.. skang tak pasti batu tuh masih ader atau tak. sebab susah nak naik atas after di ubah suai..

sekian sahaja dahulu cerita untuk kali ini.. tata..

mama aisy kate : klu rase-rase nak berkunjung set time ngan mama aisy yer.. kitter b'kampong di sini.. ^_^

Friday, 25 January 2013

Rasulullah S.A.W menangis di Padang Masyar

Posted by mama aisy at Friday, January 25, 2013 0 comments

Assalamualaikum whr..

Sempena Maulidur Rasul yang baru sahaja berlalu, marilah kita sama-sama menghayati video ini. kadang -kala kita leka dan alpa pada duniawi.. moga dapat memberi sedikit input dan sama-samalah kita perbaiki diri..


mama aisy kate : banyakkan selawat dan salam pada junjungan besar Nabi kita Muhammad s.a.w..
**menangis menonton video nih..**

balik kampung

Posted by mama aisy at Friday, January 25, 2013 6 comments
Assalamualaikum..
hye alls!

esok mama aisy sekeluarga akan pulang ke kamp0ng. actually aisy takder kampung pong. coz mama and papa nyer kawen 1 daerah, di mana jarak perjalanan antara kedua nyer hanya 15-20 minit. hek3! untung kawin orang dekat. jimat minyak and kudrat uolls.. miahaaahahaa..

tapi mujur jugak at0k aisy masih ader kamp0ng.. b0leh feeling-feeling kampong.. ahahahahaa..

k.. papai!
 

mama aisy bel0g's Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea